ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ЯВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ СЕ ПОДАВАТ ОТ 10 ДО 21 МАРТ 2014 г.

ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ЯВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ СЕ ПОДАВАТ ОТ 10 ДО 21 МАРТ 2014 г.

Учениците, които ще се явяват през майската сесия на държавни зрелостни изпити (ДЗИ), трябва да подадат заявления за допускане до изпити между 10 и 21 март 2014 г. Заявленията се подават в училищата, където се обучават дванадесетокласниците.

В документа се посочва както желанието за допускане до задължителния изпит по български език и литература, така и видът на втория задължителен изпит, който е по избор между предметите чужд език (английски, френски, немски, испански, италиански, руски); математика; физика и астрономия; биология и здравно образование; химия и опазване на околната среда; история и цивилизация; география и икономика; предметен цикъл „Философия". Освен на задължителните два изпита, зрелостниците могат да се явят и на ДЗИ по желан от тях предмет, което също се отбелязва в заявлението.

До 20 май учениците, завършили успешно 12. клас и подали заявление за явяване на ДЗИ, ще получат служебна бележка за допускане до зрелостни изпити, в която са отбелязани датите, началните часове и сградите, където ще се проведат съответните изпити.

Първият държавен зрелостен изпит е задължителен за всички - по български език и литература и ще се проведе на 21 май 2014 г.

Вторият  задължителен изпит по избран от ученика предмет е на 23 май 2014 г.

Третата матура, която е по желание, ще е от 27 май 2014 г. до 5 юни 2014 г. Датите за конкретните предмети ще бъдат определени по-късно, за да се види колко ученици са заявили желание за явяване на трети изпит.

Информация за признаване на резултатите от ДЗИ в кандидат-студентската кампания на висшите училища през 2014 г. може да намерите в сайта на МОН.