разработки на учители

Първи креативен лагер


От 1998 г. ПГТ „П. Семов” работи по програмите на фондация „Джуниър Ачийвмънт”.
От 18 до 20 декември 2012 г. в Боровец се организира Първи креативен лагер за учители и ученици работещи в учебна компания, в който участваха Глория Лазарова от 10б клас, представител на УК „СпецИкон” и Пенка Пенева учител по икономически дисциплини, ръководител на компанията.
Лагера имаше за цел да помогне на всички участници да открият своите лидерски качества; да ги накара да мислят по креативно и да разчупят стандартите на своята „комфортна зона”; да даде друг ъгъл на понятията „иновации” и „креативност”, които да могат да бъдат директно приложени в учебния процес от учителите и в учебните компании от учениците.

alt


ОТКРИТ УРОК ПО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

Учениците от 12а клас спец. „Кетъринг” участваха в Световната седмица по предприемачество – от12 до 18 ноември, с открит урок на тема „Възникване на бизнес идеите”,.който се проведе в Професионална гимназия по туризъм "Пенчо Семов" Габрово. За да споделят своя опит от практиката бяха поканени Галина Михнева – изпълнителен директор на Габровска ТПП и Владимир Генчев – собственик на ресторант „Гурме,” възпитаник на Гимназията.

Господин Пейо Пеев – управител на „Алфрида Пеев” ЕООД дари на библиотеката на гимназията ценни книги по предприемачество, мениджмънт и маркетинг на Питър Дракър и Филип Котлър.

Целта на урока бе да се насърчи предприемаческото мислене на младите хора, да научат как възникват бизнес идеите и да са мотивирани да ги откриват. От разговора с гостите те се убедиха , че за да имаш добра идея трябва да имаш много идеи, че добрата идея трябва да се търси и намира, че трудности има навсякъде, но предприемаческото мислене е това, което води до изход от всяка ситуация, че оцеляват само тези, които умеят да рискуват и не се предават още при първата трудност, че трябва да си нестандартен, креативен, изобретателен, деен и вечно търсещ, ако искаш да успееш.

Чрез срещите с консултанти от бизнеса в училище се изпълнява и една от целите на обучението по предприемачество - създаване на нагласа за започване на собствен бизнес от младите хора и успешно включване в пазара на труда.

„Най – добра бизнес идея”

На 18 февруари се проведе вторият училищен етап на Националното състезание „Най – добра бизнес идея”. В оспорвана надпревара учениците защитиха своите бизнес идеи. Журито номинира идеите „Автокино ” и „Разходка с лодка” за участие в Националния кръг на състезанието в гр. София.

На Маринела и Габриела от 12в клас ЧЕСТИТО!

alt