„Историята не е минало, тя е жива и е неизчерпаем източник на вдъхновение.”

„Историята не е минало, тя е жива и е неизчерпаем източник на вдъхновение.”

„Да си българин не е етническа принадлежност, а титла, която трябва да се заслужи”.

С тези послания посрещна посетителите впечатляващата изложба ”Историческо величие”, дело на група млади хора, с интерес към миналото, представена в нашия град от 3 до 7 декември.

Над 50 картини от българското Средновековие, изящни реплики на Панагюрското и Боровското съкровище, тракийска керамика и статуетки на велики български владетели успяха да видят ученици от ПГТ „П. Семов”, водени от учителката си по история и цивилизации Мариана Стефанова.

Впечатляващи бяха задълбочените познания на екскурзоводите по българска история, интерактивния подход при поднасянето на информацията, умението да се обвързва спомена за миналото, с критичния прочит на настоящето и родолюбивия поглед към бъдещето. Нашите ученици активно участваха в този вдъхновяващ „Урок по родолюбие” и отнесоха със себе си ентусиазма и родолюбивия дух на по-големите си приятели.

Особено вълнуващо беше,че в това приказно пътешествие ни посрещна и поведе млада и красива тракийка - наша бивша ученичка! Със своите сериозни познания по история, с умелия си и завладяващ разказ, тя грабна вниманието на учениците и им показа колко е полезно да се знае станалото преди нас.

Благодарим ти, Милица, затова, че влагаш душа и сърце в разпространяване на историческата памет.

Благодарим ти, че пазиш светли спомени за училището, в което си учила.

Благодарим, че „предаде щафетата” на днешните ученици в ПГТ „П.Семов” и показа как се помни и пази миналото.{gallery}cnphotos/23{/gallery}